YETENEK SINAVLARINA HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yetenek sınavlarına hazırlık süreci birçok farklı parçanın birleşmesi sonucunda tamamlanması gereken uzun bir süreçtir. Sıfırdan başlayanlar ya da belli bir eğitimden geçenlerin dahi uygulamasında fayda sağlayacağı belli başlı konular vardır. Bunlarında bazıları:
-YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİNDE KISA VE UZUN VADELİ PALANLAR OLUŞTURMA:
Çizim sınavlarına hazırlık sürecinde doğru teknikleri öğrenmek kadar öz disiplini sağlamak ve programlı hareket etmekte çok önemli bir eylemdir. Her süreçte olduğu gibi güzel sanatlara hazırlık sürecinde de psikolojik olarak dalgalanmalar olabilir. Varılması gereken yer belli olsa da çoğu zaman aradaki aşamalarda olumlu veya olumsuz birçok an yaşanmaktadır. Bu anları programlı ve emin adımlarla devam ederek tamamen pozitife çekmek mümkündür. Günlük, haftalık ve aylık yapacağımız programlar, sürecin takibi ve gelişimimiz için çok önemlidir. Panik ve stres ortamını bu yapılan sistemli programlar ile minumum da tutmak mümkündür.
-YETENEK SINAVLARINI KAZANDIRAN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Güzel sanatlara hazırlık sınavlarında birçok farklı çizim konularını bir arada sunmamız gerekir. Sene içinde yapılan çalışmaları da detaylarına ayırmak mümkündür. Hazırlanan öğrenciler de bir sporcu antrenmanı gibi belli dilimlere ayırarak çalışması, hem verim hem de motivasyon açısında büyük artıları olacaktır. Bir sporcu antreman yaparken: taktik, patlayıcı güç, kondisyon ve benzeri dilimlerde antrenman yapıyorsa, bir çizerde sınav sürecinde aynı şekilde parçalara ayırarak kendini programlayabilir. Çizim sınavlarına hazırlık sürecinde ise bu konu başlıklarını şu şekilde belirleyebiliriz.;
1 - Detaylı parça çizimi : Baştan sona bir mekanı ya da bir imgeseli çizmek yerine bütünün içindeki en ufak parçaları çözümledikten sonra kapsamlı çizimlere geçmek gerekir.
2-Süreli çizim: Süreli çalışmalar ile elimizi hızlandırabiliriz. Sınavdaki kağıtların belli bir süre içinde tamamlanması gerekeceği için tempolu eskizler yapmak olumlu anlamda dönüşler sağlayacaktır. Süreli çalışılırken belli oranda deformelerin olacağı göz ardı edilmemelidir. Örneğin 15 dk’lık bir figür taslağı atacağız diye belirlediysek bu kurala bağlı kalmamız gerekir ve 16. dakikanın içinde düzeltme veya eksik kalan yerlere geçmeden yeni bir süreli çalışmaya geçilmelidir. Zaman içerisinde eksik kalan parçalar tempolu çizim ile tamamlanacaktır.
3-Yetenek sınavları hazırlık sürecinde uzun süreli çizim: Uzun süreli çalışmada temel amaç formu çözümlemektir. Bu aşama da çizimin hızlı çıkası önemli değildir. Anlaşılması gereken kısım yüzde yüz öğrenildikten sonra tekrar sayıları ile beraber süre anlamında aşağıya çekmek gerekecektir.
4- Süreli yerleşim ve taslak: Süre tutularak yapılan taslaklar, hızlı kompoze etmek açısından çok olumlu etkileri vardır. Bu çalışma ile hayal ettiğimiz çizimleri aktarma süresi aşağılara inecektir. Özellikle imgesel ve natürmort sınavlarında sınavı kazandıracak en temel çalışmalardan birisidir.