İMGESEL NEDİR?
İmgesel çizim kısaca hayalden yapılan çizim manasındadır. Çizim yapan kişinin belli bir hikaye veya metin doğrultusunda kurgulayıp kağıda aktardığı çizim türüdür. Yetenek sınavlarında devlet ve özel üniversitelerin sıkça sorduğu bir soru tarzıdır.
YETENEK SINAVLARINDA İMGESEL
Yetenek sınavlarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Güzel Sanatlar Üniversitesi, Eskişehir Animasyon gibi bir çok üniversite imgesel soruları sormaktadır. Genelde bir metin veya şiir verilir. Bu metin doğrultusunda istenilen şeylerin belirli bir süre içinde çizilmesi gerekmektedir.
İMGESELDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Sınavlarda belirli bir süre içinde öğrencilerden tamamlanmış çizimler istenmektedir. Bu eşiğe gelinebilmesi için özellikle imgesel çizim tarzında akademik çizim teknikleri ile sınava yönelik zaman yönetiminin çok iyi yapılması gerekmektedir. Gerek sınavın tamamen hayalden olması, gerekse sınav ortamından dolayı belli bir stratejinin doğrultusunda gidilmelidir. İlk olarak hayal edilen tüm şeylerin kağıda genel olarak aktarılması gerekmektedir. Detaysız ve silik bir şekilde taslak yerleştirilip istenilen ve hayal edilen kurgunun aktarıldığından emin olunması gerekir. Özellikle taslak aşamasından sonra uzaktan bakılmalıdır. Hayal edilenleri kağıtta gördükten sonra perspektifi, oran-orantısı, anatomisi, açık koyusu, hikayenin anlatımı, kompozisyonun dinamikliği gibi kriterler açısından değerlendirilerek detaylar yapılabilir. Konuyla akalı nesneler mekan içinde uyumlu olmalıdır. Bunun beraberinde kıyafetler ve figür hareketleri birbirini tamamlamalıdır. İmgesel çiziminde gözün kağıtta dolaşma süresini arttırmamız gerekir. Hikayenin bir akış yönünün olduğunu göz ardı etmeden başlangıçtan tonlamasına kadar bu kuralı hissettirmeliyiz.