Blog

FİGÜR


FİGÜR ÇİZİMİ

Her çizimde olduğu gibi figür çiziminin de belli başlı kuralları vardır. Temelde ölçülere ve kurallara bağlı kalınarak çizilen figürlerde standart olan formları yakalamak çok daha kolaydır. Belli bir matematik ölçülerine göre dilimlediğimizde; kalınlıklarını, yan görüntülerini ve karakterine göre parçalarını belirleriz. Belirlediğimiz formların üzerinden anatomisini işlemeye başlarız. 45 derelik açı ile sol veya sağ üst taraftan gelen ışıklar ile tonlamasını ve kemik yapısını belli edebiliriz. Bir çizimde simetri çizgileri her şeyin yönünü ve şeklini belli etmek için kullandığımız bir yardımcı elemandır. Özellikle figüratif çizimlerde simetri çizgileri ile tüm hareketlerini belli edebiliriz.

 

İKİ BOYUTLU FİGÜR ÇİZİMİ

Üç boyutlu olan her şeyin oranlarını teknik görüntüden yani iki boyuttan daha iyi analiz edebiliriz. Figüründe oranlarını daha iyi kavrayabilmek için tam karşıdan çizilmesi ve belli başlı yerlerin nasıl olması gerektiğini görmek önemlidir. Hareket halinde kısalması ve uzaması gereken yerlerin analizinin yapılması gerekir. Bu şekilde ölçü kısımlarını tamamen hallettikten sonra üçüncü boyuta uygun hale gelmektedir.

 

ÜÇ BOYUTLU FİGÜR ÇİZİMİ

İki boyutta ayarlarının yapıldığı figürü üç boyuta çekerek yan kalınlarını verebiliriz. Hacimli olan her şey perspektif kurallarına göre çizilmesi gerekir. Figür çizimlerinde de ufuk çizgisi belirlendikten sonra diğer kaçış çizgilerine göre sırası ile; geometrik, yarı anatomik ve tam anatomik aşamalardan geçerek figürü tamamlayabiliriz.