PORTFOLYO NEDİR?
Portfolyo özellikle tasarımcılar için olmazsa olmaz bir iletişim aracıdır. Bu dosya bizim daha önceki tecrübelerimizin ve yapabileceklerimizin bir göstergesidir. Çok hızı bir şekilde karşı taraf ile iletişim kurmamızı ve kendimizi anlatmak için bir imkan sağlamaktadır. Bir iletişim aracıdır diyebiliriz. İş veya okul portfolyosu fark etmeksizin sizin kim olduğunuzu ve vizyonunuzu çok açık olarak belli etmektedir. Portfolyonun asıl amacı karşı tarafta belli başlı duyguları harekete geçirmektir. Merak uyandıran ve ikinci iletişime geçilebilmesi için bir ön adım niteliğinde olmalıdır.
ANİMASYON PORTFOLYOSU NASIL HAZIRLANIR VE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Öncelikli olarak portfolyoyu ne için hazırladığımızı çok iyi analiz edip o amaca yönelik adımlar atarak ilerlenmesi gerekir. İçeriği kaliteli ve gözü yormayacak şekilde olmalıdır. Her yaptığımız işi koymak yerine gerçekten merak uyandıran ve kaliteli tasarımlara yer vermeliyiz.
Başvuracağımız okulun ya da kurumun tam olarak nasıl bir beklentisi olduğunu çok iyi analiz etmemiz lazım. İstedikleri kriterlerdeki projelere öncelik vermeliyiz. Daha önceki başvuru yaptığımız kurumun meslek grubuna benzer deneyimlerimizi sunumun ön kısımlarına gelecek şekilde ayarlayıp alaka sırasına göre devam etmeliyiz. Okul portfolyosu için de geçerli olan bu alaka sırası belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu sayede daha önce bu alana olan ilgimizi gösterirken istekli bir görüntü elde etmemizi sağlayacaktır. Özellikle animasyon bölümlerinde farklı düşünmeye ve farklı bir görüşe sahip olmanız önemsenmektedir. Sadece animasyona dair şeylerin yanı sıra genel olarak olarak sanat ve tasarım alanlarına ilgili olduğunun gösterilmesi gerekir. Portfolyonuzdaki projelerin dili karmaşık ve yorucu olmamalı. Yapılan her iş kendi açıklamasını yapabilmeli. Gereğinden fazla süsleme ya da gereksiz bilgilerden kaçınılmalıdır. Öne çıkarılması gereken yerlerin tespiti doğru yapılıp o doğrultuda ilerlenmelidir.